Radionica “SevdahLab” Damira Imamovića na festivalu “Dani umjetnosti UNSA”

Radionica “SevdahLab” Damira Imamovića na festivalu “Dani umjetnosti UNSA”

U sklopu festivala “Dani umjetnosti UNSA”, sutra će biti upriličena online radionica višegodišnjeg  istraživačko-obrazovnog projekta “SevdahLab” Damira Imamovića, renomiranog interpretatora i istraživača sevdaha s međunarodnom karijerom.

 

Iako je bilo planirano održavanje u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, ovaj događaj će biti realizovan u 14 sati u online formatu, putem live streama sa zvanične Facebook stranice Damira Imamovića.

 

Radionica će obuvatiti retrospektivni osvrt na razvoj projekta, te će biti predstavljene i perspektive “SevdahLaba”, kao i koncepti u savremenom obrazovanju u tradicionalnoj muzici BiH. Poseban akcent bit će stavljen na ulogu etnomuzikologije u kreiranju novog znanja o sevdalinci i na aplikaciju etnomuzikoloških znanja u teorijskoj i praktičnoj edukaciji. 

 

Damir Imamović (1978) savremeni je izvođač sevdaha, autor i edukator. Iza sebe ima osam muzičkih albuma za međunarodne izdavačke kuće i nastupe na brojnim muzičkim festivalima širom svijeta. Dobitnik je muzičkih nagrada u zemlji i u inostranstvu, između ostalog: nagrade njemačkog Društva muzičkih kritičara za najbolji folk album (2020.) i nagrade londonskog magazina Songlines za najboljeg world music muzičara Europe (2021.). Nagrađivan je i kao autor muzike za pozorište i film. Diplomirao je na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (2003) a trenutno pohađa master studij na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Autor je prve historije sevdalinke “Sevdah”, (Vrijeme Zenica, 2016.) i članaka iz oblasti historije muzike u BiH. Istraživačko-obrazovni projekt “SevdahLab”, sprovodi od 2011. godine i u tom okviru održao je brojna predavanja i radionice na uglednim univerzitetima kao što su: Loyola University (Chicago), Collegio Internazionale Ca' Foscari (Venezia), Music Academy Aarhus, Filozofski fakultet u Ljubljani, The University of Chicago, Odsjek za etnomuzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu, Institut za filozofiju i društvenu teoriju (Beograd), Konservatorium Wien Privatuniversität, Ludwig Boltzman Institut für Menschenrechte ( Beč) i dr.