Projekat OpESEE | Zajednički magistarski studijski program u saradnji sa prestižnim univerzitetima u Evropi

Projekat OpESEE | Zajednički magistarski studijski program u saradnji sa prestižnim univerzitetima u Evropi

Naziv projekta: Open ESEE-Region Master for Maintenance Engineering

 

Kratki naziv projekta: OpESEE

OpESEE (Open East & South-East Europe)

 

Implementacija projekta:

Univerzitet u Sarajevu – Mašinski fakultet, Odsjek za industrijsko inžinjerstvo i menadžment

https://tu-freiberg.de/eitrawmaterials/internationale-studiengaenge/enter-international-master-of-science-in-engineering-en

 

Projekat OpESSE je u osnovi organizovanje zajedničkog magistarskog studijskog programa (joint master study program) na osnovu Agreement on Academic Cooperation in the Frame of the Joint Study Programme “International Master of Science in Engineering, Entrepreneurship and Resources” (M.Sc. ENTER) između:

 • Technische Universität Bergakademie Freiberg, Freiberg, Germany, (TUBAF),
 • Lappeenranta-Lahti University of Technology LUT, Lappeenranta, Finland, (LUT) i
 • University of Sarajevo (Univerzitet u Sarajevu), Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, (UNSA).

 

Prvi (zimski) semestar studenti su pohađali nastavu na svom matičnom univerzitetu i to na Odsjeku za industrijsko inžinjerstvo i menadžment Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Drugi i treći semestar ovoga studija studenti su pohađali na Lappeenranta-Lahti University of Technology LUT, Finland i Technische Universität Bergakademie Freiberg, Freiberg, Germany, respektivno. Četvrti semestar studenti su radili magistarski rad u Sarajevu. Za izradu magistarskog rada svaki univerzitet  imenovao je mentora za svakog studenta. Između prve i druge akademske godine (juni – septembar) studentima je preporučeno da obave praksu u nekoj od kompanija, istraživačkom institutu, javnoj administraciji ili NGO, po mogućnosti u Bosni i Hercegovini. Studenti koji su se kvalifikovali za ovaj master program bili su oslobođeni plaćana školarine tokom studiranja na univerzitetima u Freibergu i Lappeenranti.

 

Nakon uspješno završenog studija, tri partnerska univerziteta dodjeljuju akademske stepene studentima:

 • Technische Universität Bergakademie Freiberg dodjeljuje akademski stepen “Master of Science” (abbreviated “M. Sc.”) for the international Master’s (M. Sc.) degree programme in Mechanical and Process Engineering,
 • Lappeenranta-Lahti University of Technology dodjeljuje akademski stepen “Master of Science in Technology” for Master’s programme in Engineering, Entrepreneurship and Resources,
 • University of Sarajevo dodjeljuje akademski stepen “Master of Mechanical Engineering - Graduated Mechanical Engineer (magistar mašinstva - diplomirani inžinjer mašinstva)”.

 

Iz ovog razloga ovaj program se naziva „Triple Deegre Programme“ (TDP) jer studenti dobijaju tri diplome, od svakog univerziteta pojedinačno. Pored uobičajenih kriterija za upis na drugi ciklus studija Odsjeka za industrijsko inžinjerstvo i menadžment Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, studenti koji su željeli pohađati ovaj master program trebali su uz dokumentaciju za upis predati i međunarodno priznati certifikat o znanju engleskog jezika. U okviru projekta urađen je i Strategy Paper – Master ENTER (OpESEE).

 

Partneri u realizaciji ovoga projekta su bili:

 1. Technische Universität Bergakademie Freiberg (TUBAF) (“P1”), Germany
 2. Lappeenranta-Lahti University of Technology LUT (“P2”), Finland
 3. Montanuniversität Leoben (“P3”), Austria
 4. Ovidius University of Constanta (“P4”), Romania
 5. Technical University of Košice (“P5”), Slovakia
 6. University of Miskolc (“P6”), Hungary
 7. University of Sarajevo (“P7”), Bosnia and Herzegovina

 

Projekat se završio 31. 03. 2022. godine, a partnerski univerziteti iz Finske i Njemačke su predložili nastavak ovoga triple degree programa.