"Policy Answers" projekat pružio podršku organizaciji ministarskog sastanka Platforme Zapadnog Balkana o kulturi, istraživanju, inovacijama, obrazovanju i obuci

Policy Answers projekat pružio podršku organizaciji ministarskog sastanka Platforme Zapadnog Balkana o kulturi, istraživanju, inovacijama, obrazovanju i obuci

Horizon Europe projekat pod nazivom „ODGOVORI KROZ POLITIKE – podrška kreiranju politika istraživanja i inovacija, implementacija i podrška na Zapadnom Balkanu“ (eng. POLICY ANSWERS – Support for R&I Policy Making, Implementation and Support in the Western Balkan)“ u kojem kao partner učestvuje i Univerzitet u Sarajevu pružio je podršku organizaciji ministarskog sastanka Platforme Zapadnog Balkana o kulturi, istraživanju, inovacijama, obrazovanju i obuci.

 

Sastanak na kojem su učestvovali predstavnici relevantnih ministarstava zemalja Zapadnog Balkana, kao i zvaničnici Evropske komisije, održan je u 27. i 28. juna 2022. godine u Tirani, Albanija. U fokusu ovog sastanka bio je uticaj Agende za Zapadni Balkanu istraživanju, inovacijama, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu, njena implementacija, kao i diskusija u vezi sa glavnim mjerama Agende, u svjetlu trenutne političke spremnosti na saradnju u vezi njene dalje implementacije. Na sastanku je istaknuto da je u naredne četiri godine za inovacije iz evropskog budžeta obezbijeđeno 150 miliona eura, što predstavlja najveći iznos do sada, te da je od 2021. godine omogućen punopravni pristup svih zemalja Zapadnog Balkana Horizont Evropa programu.

 

Dodatno je naglašeno da su tri grada iz regiona ZB, među kojima je i Sarajevo (uz Elbasan i Podgoricu) među 112 gradova, odabrana da budu klimatski neutralni i pametni gradovi do 2030. godine. Istaknut je i značaj POLICY ANSWERS projekta koji je započeo u martu 2022. godine, a koji za cilj ima doprinos i podršku  implementaciji Agende za Zapadni Balkan.

 

Zaključci sa ministarskog sastanka dostupni su ovdje Conclusions_final.pdf

 

Više detalja u vezi sa održanim sastankom  dostupno je na web portalu projekta Western Balkans Info Hub (https://wbc-rti.info/about)

 

*****

Horizon Europe projekat POLICY ANSWERS podržava saradnju u oblasti inovacija, istraživanja, obrazovanja, kulture, mladih i sporta, u cilju bolje integracije Zapadnog Balkana u Evropski istraživački prostor. Implementacija ovog projekta koji vodi Centar za društvene inovacije (ZSI) iz Beča, započela je 1. aprila 2022. godine i trajat će 3 godine. Projekat uključuje 14 partnerskih institucija među kojima je i Univerzitet u Sarajevu.