Održan Kongres „Dani zdravstvenih nauka“ sa međunarodnim učešćem

Održan Kongres „Dani zdravstvenih nauka“ sa međunarodnim učešćem

U sklopu obilježavanja 50. godišnjice Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, 16. decembra 2023. godine održan je Kongres sa međunarodnim učešćem „Dani zdravstvenih nauka“ u prostorima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Nakon pozdravnog govora predsjednice Naučnog odbora prof. dr. Zareme Obradović, Kongres je svečano otvorila dekanica Fakulteta zdravstvenih studija UNSA prof. dr. Arzija Pašalić. U uvodnom obraćanju ukazala je na značaj interdisciplinarnog i multidisciplinarnog djelovanja i istraživanja  u zdravstvenim naukama. Naglasila je da je ovo jedinstvena prilika za razmjenjivanje naučnih dostignuća i podsticanje saradnje, razmjene novih ideja, strategija i pristupa koji će oblikovati budućnost naših profesija u savremenom zdravstvenom sistemu.

Na naučnom dijelu Kongresa, kroz četiri sesije prezentirana su 33 izabrana naučna rada autora iz zemalja regije (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija), Portugala, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i zemlje domaćina. Usmenim i poster prezentacijama prisustvovalo je 346 učesnika, uz slušaoce u hibridnom modelu.

Priznanja u znak zahvalnosti uručena su predstavnicima kompanija koje su prepoznale važnost podrške u nauci. Posebnu zahvalnost iskazujemo Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.