Memorijalna predavanja - Prof. dr. Zdravko Grebo (1947-2019)

Memorijalna predavanja - Prof. dr. Zdravko Grebo (1947-2019)

Povodom godišnjice smrti profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zdravka Grebe (30. juli 1947. – 29. januar 2019.), Centar za javno pravo uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH najavljuje seriju predavanja kojima želi podsjetiti na Grebin akademski, socijalni i politički angažman. Praktično djelovanje profesora Grebe je u bivšoj Jugoslaviji imalo konture sistematskog rada na razvoju pravednog društva. Za vrijeme rata i u postratnom periodu bio je „živa institucija“ koja je od univerziteta do ulice branila kulturu pred barbarstvom, poziciju čovjeka pred svim formama kolektivističkog nasilja i vrijednost racionalnog prava pred voluntarizmom. Uz njegovo ime se otvara pitanje mjere akademskog angažmana u politici, nevladinom sektoru i socijalnim pokretima, a time i pitanje razumijevanja i reakcija na izazove aktuelnog trenutka u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Riječ je, dakle, o zemljama bivše Jugoslavije koje su uvezane u bosanskohercegovačke ustavne i političke stranputice.

Memorijalna predavanja će upravo zbog toga tematizirati probleme koji opterećuju odnose u BiH i susjednim zemljama. Predavači su ugledni intelektualci: Sonja Biserko (Beograd), Ivan Šarčević (Sarajevo), Žarko Korać (Beograd), Tvrtko Jakovina (Zagreb), Edin Šarčević (Leipzig) i Dejan Jović (Zagreb). Oni će izabrane problem predstaviti ideološki neutralno i u skladu sa strogim metodološkim zahtjevima vlastite struke. Spektar tema obuhvata rekonstrukciju odnosa Hrvatske i BiH, Hrvata prema BiH, smisla i dometa „sprskog sveta“, etičnosti u politici, unutrašnje logike autoritarnih društava i prava naroda na samoopredjeljenje. Predavanja su otvorena, pristup je moguć u online formi putem Zoom-aplikacije.

Centar za javno pravo uspostavlja kulturu dijaloga i ovom najavom pozivamo, i na predavanja, i na učešće u raspravi kako bi se predstave o događajima i praktičnoj politici rasteretili mitologiziranih slika i oslobodile debelog sloja ideoloških naslaga nanešenih po stvarnim događajima.

Demistifikacija političke prakse koja je obesnažila poziciju samog čovjeka i dignitet njegovog dostojanstva u cjelini korespondira sa sveukupnim angažmanom Zdravka Grebe.

Termini predavanja:

  1. februar 2022. Sonja Biserko: Srpski svet – reakcije civilnog sektora
  2. februara 2022. Ivan Šarčević: Moralna politika u BiH?
  3. februar 2022 Žarko Korać : Društveni stavovi i struktura ličnosti – iskustva tranzicije
  4. mart 2022. Edin Šarčević: Pravo naroda na samoopredjeljenje sa otcjepljenjem
  5. mart 2022. Dejan Jović: Hrvatsko-bosanskohercegovački odnosi
  6. marta 2022. Tvrtko Jakovina: Kakva Bosna i Hercegovina bi trebala Hrvatskoj i Hrvatima