V Studentski kongres Hrana-Ishrana-Zdravlje

V Studentski kongres Hrana-Ishrana-Zdravlje
Datum događaja
19
Nov

Zadovoljstvo nam je obavijestiti akademsku zajednicu BiH da će se u periodu od 19. do 21. novembra 2020. u Sarajevu održati jubilarni V Studentski kongres Hrana-Ishrana-Zdravlje s međunarodnim učešćem. 

Organizatori kongresa su fakulteti grupacija medicinskih nauka, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka i humanističkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Studentski kongres Hrana-Ishrana-Zdravlje promovira univerzalne vrijednosti zajedništva i multidisciplinarnog pristupa u osiguranju zdravstveno ispravne hrane i adekvatne prehrane kao osnovnih preduslova osiguranja i unapređenja zdravlja stanovništva. Kongres se priprema i realizira uz aktivno učešće studenata fakulteta – organizatora skupa, čime je ostvaren i edukativni cilj razvijanja znanja i vještina potrebnih za uspješnu pripremu i realizaciju naučnih skupova kao značajnog oblika akademskog djelovanja. 

Na V Studentskom kongresu Hrana-Ishrana-Zdravlje bit će prezentirano 68 studentskih radova, koje su pod mentorstvom svojih nastavnika i asistenata pripremili studenti iz BiH, Hrvatske i Srbije. Radovi će biti prezentirani u okviru sljedećih sekcija:  

  1. Primarna proizvodnja i prerada hrane
  2. Toksikologija i sigurnost hrane
  3. Savremena dijagnostika i analitika hrane
  4. Ishrana tokom životnog ciklusa
  5. Dijetoterapija

Ove godine Kongres je posvećen obilježavanju 80. godišnjice Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta i 60. godišnjice Stomatološkog faulteta sa klinikama Univerziteta u Sarajevu.  

Svečano otvaranje Kongresa će biti upriličeno u hotelu Ibis Styles Sarajevo, poštujući aktuelne preporuke Kriznog štaba Federacije BiH. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi, Kongres će se ove godine održati online.

Više informacija o kongresu i kako ga možete pratiti online možete naći na sljedećim linkovima:

https://www.hranaishranazdravlje.ba/
https://www.facebook.com/hiz2018/
https://www.instagram.com/hiz.official/

Studentski kongres Hrana-Ishrana-Zdravlje ne naplaćuje kotizaciju za učešće i realizira se uz podršku fakulteta-organizatora skupa, Univerziteta u Sarajevu i sponzora.

Zahvaljujemo se Univerzitetskom tele-informatičom centru (UTIC) na podršci u online organizaciji skupa.

Posebno se zahvaljujemo Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu koja prigodnim muzičkim programom svake godine uljepša svečano otvaranje Kongresa.    

1