Obnovljen bilateralni ugovor o saradnji između Muzičke akademije UNSA i Conservatorio "Giuseppe Tartini" iz Trsta

Obnovljen bilateralni ugovor o saradnji između Muzičke akademije UNSA i Conservatorio "Giuseppe Tartini" iz Trsta

Nakon interinstitucionalnog ugovora koji su 2015. godine potpisali dekani dvije institucije Roberto Turrin i Ivan Čavlović, godine 2022. Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija i Conservatorio "Giuseppe Tartini" Trieste potpisuju novi bilateralni ugovor o saradnji kroz program Erasmus+ u periodu 2022-2024.

Ugovor od 20.12.2022, čiji su potpisnici dekan Muzičke akademije prof. mr. Ališer Sijarić i dekan Konzervatorija „Giuseppe Tartini“ prof. Sandro Torlontano bit će okvir za dvosmjerni program mobilnosti nastavnika i studenata u predstojećem dvogodišnjem periodu, te za planiranje njegovog proširenja i osnaženja. Kontinuirana saradnja između dva konzervatorija u proteklom periodu rezultirala je izuzetno visoko ocijenjenim rezultatima, ostvarenim kako kroz redovne mobilnosti nastavnika i studenata, tako putem posebnih internacionalnih projekata poput orkestra CEMAN, orkestra studenata iz osam zemalja, u čijem su radu sudjelovala tri studenta Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Konzervatorij “Giuseppe Tartini” osnovan je 1903. godine. Jedan je od najdugovječnijih italijanskih konzervatorija s visokim statusom u evropskim prostorima. Ima oko 650 studenata koji pohađaju nastavu na srednjoškolskom, bachelor i master studiju. Sa studentima na ovom konzervatoriju stalno radi preko 90 stalno zaposlenih profesora, uz značajan broj gostujućih profesora i eksperata, a posebno značajnu ulogu imaju pozvani inostrani eksperti čije se prisustvo obezbjeđuje upravo kroz programe mobilnosti.