Posjeta predstavnika Doma ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“

Posjeta predstavnika Doma ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“

Povodom primopredaje knjiga Filozofskom fakultetu danas su Univerzitet u Sarajevu posjetili gospodin Pjotr Frolov, ministar-savjetnik u Ambasadi Ruske Federacije u BiH, gospođa Tatjana Jurjevna-Irinarhova, koordinatorica za balkanske programe Doma ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“, i književnik Aleksej Nikolajevič Varlamov, rektor Instituta za književnost „Maksim Gorki“, gdje su se susreli sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom i prorektoricom prof. dr. Aleksandrom Nikolić. Sastanku su prisustvovali i doc. dr. Adijata Ibrišimović, rukovoditeljica Odsjeka za slavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i mr. sc. Safet Kešo, član nastavnog osoblja Odsjeka.

U toku susreta razgovarano je o mogućnostima ostvarivanja akademske saradnje sa ruskim visokoobrazovnim institucijama, promocije ruskih stipendija na Univerzitetu u Sarajevu i drugim pitanjima od obostranog interesa.
Gospođa Tatjana Jurjevna-Irinarhova je u toku susreta predstavila Dom ruskog zarubežja, te ideju osnivanja ove institucije. Također, osvrnula se na ulogu Aleksandra Solženjicina u ideji i realizaciji ujedinjenja obje Rusije, a detaljno je predstavila i humanitarni program „Pomoć u knjigama“ u okviru kojeg se godišnje pokloni između trideset i četrdeset hiljada knjiga fakultetima i odsjecima na kojima se izučava ruski jezik i književnost.

Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj je uz riječi zahvalnosti naglasio veliki značaj i doprinos koji ova donacija knjiga predstavlja kako za Filozofski fakultet tako i Univerzitet u Sarajevu u cjelini.  

Susret je bio prilika i da se razmotre mogućnosti ostvarivanja saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Instituta za književnost „Maksim Gorki“ te je izražena spremnost za potpisivanje sporazuma o saradnji.

Svečana primopredaja bogate zbirke knjiga koju je za Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i posebno za profesore i studente Odsjeka za slavenske jezike i književnosti pripremio Dom ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“ iz Moskve također će biti upriličena danas. U zbirci su recentna izdanja vodećih izdavačkih kuća, koja obuhvataju različite aspekte ruske kulture prošlih vjekova i savremenosti kako u Rusiji tako i izvan njenih granica. Zbirka, između ostalog, sadrži i literaturu posvećenu životu i stvaralaštvu nobelovca i jednog od najutjecajnijih pisaca XX vijeka – Aleksandra Solženjicina. Najljepši primjerci će biti izloženi za širu publiku. 

Primopredajna dokumentacije za vrlo vrijednu i korisnu donaciju knjiga, sa potpunim i detaljnim popisom knjiga namijenjenih studentima i nastavnicima Odsjeka za slavenske jezike, potpisana je prilikom susreta sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom.

U malom amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas će koordinatorica za balkanske programe Doma ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“ Tatjana Irinarhova predstaviti moskovsku instituciju projekcijom kratkog dokumentarnog filma o nastanku i djelatnosti fonda „Ambasada na Taganskom brdu“ reditelja Sergeja Zajceva. Slijedi predavanje „Revolucija kao osveta za maštu“ uglednog pisca, rektora ruskog Instituta za književnost „Maksim Gorki“, dobitnika niza nacionalnih priznanja i nagrada, Alekseja Varlamova. Predavanje će biti posvećeno stogodišnjici Ruske revolucije.
Ceremonija primopredaje knjiga će početi u 18:00 sati u auli prvog sprata Filozofskog fakulteta. Nakon obraćanja predstavnika Filozofskog fakulteta i Odsjeka za slavenske jezike i književnosti, predstavnika Ambasade Ruske Federacije u BiH i ruske delegacije, slijedi performans kojim će izložba odabranih knjiga biti zvanično otvorena
 

Posjeta predstavnika Doma ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“
Posjeta predstavnika Doma ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“
Posjeta predstavnika Doma ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“