Univerzitet u Sarajevu obilježio Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama 2018.

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama 2018.

Obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je jedna od najznačajnijih aktivnosti koja proizlazi iz projekta Erasmus+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) – „Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services“, a čiji je partner Univerzitet u Sarajevu.

U petak 7. septembra 2018. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu održan je sastanak o organizaciji i obilježavanju ovoga dana sa mr. sc. Eleftherijom Alefandinou sa Univerziteta na Kritu, koja je u svojstvu posmatrača posjetila Univerzitet u Sarajevu. Sastanku su prisustvovale prof. dr. Maida Čohodar-Husić, prorektorica za kvalitet, prof. dr. Dženana Husremović, prorektorica za NIR, prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju, prof. dr. Aida Hodžić, prorektorica za nastavu, te učesnici u ovom projektu.

Doc. dr. Lejla Hajdarpašić, koordinatorica LNSS projekta za UNSA, ukratko je izložila plan aktivnosti koje će se realizirati na partnerskim institucijama i obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama. Koordinatorica je istakla da je Univerzitet u Sarajevu ove godine potpisao 40 memoranduma o saradnji sa partnerskim institucijama i da će se realizacijom 90 različitih programskih aktivnosti građanima ponuditi brojni edukativni sadržaji (radionice, promocije, večeri poezije, okrugli stolovi, izložbe i sl.). Izraženo je obostrano zadovoljstvo učešćem i dinamikom aktivnosti koje je do sada realizirao LNSS tim Univerziteta u Sarajevu. 

Pošto su ove godine najmlađi u fokusu interesa, a Javna ustanova „Djeca Sarajeva“ je prepoznata kao ovogodišnji partner u organiziranju ovog nacionalnog dana, u 31 odjeljenju ove institucije su i najmlađi obilježili Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama aktivnostima koje uključuju likovni i scenski izričaj. U vrtiću „Aprilski cvjetovi“ su uz učešće volonterki, studentica bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu, održane dvije predstave za djecu: „Crvenkapica“ i „Snježana i sedam patuljaka“.

Erasmus+ projektom Capacity Building in Higher Education (CBHE) – „Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services“, u čijoj realizaciji učestvuje Univerzitet u Sarajevu, nastoje se promovirati biblioteke, njihove bibliotečke usluge i uopće informacijske i bibliotečke nauke. 

Spomenute aktivnosti su se prema zadatom vremenskom slijedu odvijale i u Mostaru i Bihaću, gdje su partneri u realizaciji LNSS projekta Sveučilište u Mostaru i Kantonalna i univerzitetska biblioteka u Bihaću.
 

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama 2018.
Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama 2018.
Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama 2018.
Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama 2018.
Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama 2018.