Održan 10. međunarodni simpozij „Nove tehnologije u sportu 2017“

NTS 2017

U organizaciji Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine i Univerzitetom u Travniku, te uz sufinansiranje obezbijeđeno od Centralno-evropske inicijative, u Sarajevu je 13. i 14. oktobra 2017. godine uspješno održan 10. međunarodni simpozij „Nove tehnologije u sportu 2017“ pod nazivom Poduzetništvo i biznis u sportu. 

Simpoziju je prisustvovalo 150 studenata iz Evrope, regije i Bosne i Hercegovine, te više od 50 stranih, regionalnih i bosanskohercegovačkih predavača i stručnjaka u polju sporta, poduzetništva i menadžmenta. U sklopu oficijelnog dijela konferenciji su prisustvovali i mnogobrojni zvaničnici, među kojima i državni ministar komunikacija i prometa mr. sc. Ismir Jusko, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, premijer Kantona Sarajevo mr. sc. Elmedin Konaković, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo prof. dr. Elvir Kazazović i dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Safet Kapo, koji je i zvanično otvorio ovogodišnji međunarodni simpozij NTS 2017. 

U okviru oficijelnog dijela predsjednik organizacionog komiteta „Nove tehnologije u sportu“ prof. dr. Izet Rađo dodijelio je priznanja za internacionalizaciju i izuzetan doprinos promociji međunarodnog simpozija NTS rektoru Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifatu Škrijelju, premijeru mr. sc. Elmedinu Konakoviću, ministru prof. dr. Elviru Kazazoviću, prof. dr. Dušku Bjelici (Univerzitet u Crnoj Gori), prof. dr. Milovanu Bratiću (Univerzitet u Nišu), prof. dr. Ireni Valantine (Univerzitet sporta u Litvaniji) i prof. dr. Sebastianu Kaiseru (Univerzitet u Heilbronnu). 

Također, dr. Nihad Selimović (Univerzitet u Travniku) dodijelio je priznanje za saradnju i odlično partnerstvo dviju institucija prof. dr. Safetu Kapi, dekanu Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, a prof. dr. Duško Bjelica je dodijelio plaketu za uspješnu saradnju prof. dr. Izetu Rađi. 

Nakon oficijelnog dijela uslijedio je motivacioni govor državnog ministra mr. sc. Ismira Juske, kojem se na kraju pridružio i sin Danin Jusko, najmlađi alpinista (12 godina), koji je osvoji najveći vrh Evrope Mont Blanc. U skladu sa izvrsnim sportskim rezultatima te izraženim sportskim duhom, predsjednik organizacionog odbora NTS prof. dr. Izet Rađo dodijelio je nagradu ministru mr. sc. Ismiru Juski i njegovom sinu Daninu.

Potom su uslijedile studentske prezentacije koje su imale za cilj da sve učesnike, studente konferencije informiraju pobliže o samim programima razmjene studenata, među kojima i o vodećem evropskom programu razmjene, Erasmus+ mobility. Svaka grupa studenata, Bosna i Hercegovina, Austrija, Makedonija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija, iznijela je svoje Erasmus+ iskustvo, iskustvo volonterizma te ostala iskustva internacionalnog tipa. 

Prvi dan konferencije završio se predavanjima renomiranih profesora iz Evrope i regije te promocijom triju knjiga: Projektni menadžment: Od ideje do realizacije, autora prof. dr. Izeta Rađe i doc. dr. Dine Mujkića, Institucionalni okviri menadžmenta u sportu, autora prof. dr. Izeta Rađe i prof. dr. Almira Mašale, Menadžment sportskih organizacija: Kako organizovati sportski klub, autora mr. sc. Nedžada Vuka, prof. dr. Harisa Alića i prof. dr. Ekrema Čolakhodžića.  

Drugi dan konferencije, održan u subotu 14. oktobra, nastavljen je predavanjima profesora i stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope, a završen je studentskim poster-prezentacijama na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. 

U okviru konferencije organizirane su brojne aktivnosti posebno za studente goste, među kojima je bila i posjeta Vijećnici grada Sarajeva, a u sklopu dodatnih aktivnosti za predavače i stručnjake iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope organiziran je sastanak u kabinetu gradonačelnika grada Sarajeva, s ciljem podrške u uspostavljanju međunarodne saradnje i razvoja u oblasti sporta i turističko-sportskih aktivnosti. 

Organizatori izražavaju zahvalnost studentima-volonterima Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, koji su pokazali pravi duh volonterizma i bez kojih ovogodišnja konferencija ne bi nosila epitet internacionalne i studentske konferencije.

NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017
NTS 2017