Novoimenovani ambasador Republike Argentine posjetio Univerzitet u Sarajevu

NJ. E. gospodin Maximiliano Gregorio Cernadas, ambasador Republike Argentine za BiH

NJ. E. gospodin Maximiliano Gregorio Cernadas, ambasador Republike Argentine za BiH

Novoimenovani ambasador Republike Argentine za BiH sa sjedištem u Budimpešti NJ. E. gospodin Maximiliano Gregorio Cernadas posjetio je u četvrtak 12. oktobra 2017. godine Univerzitet u Sarajevu gdje se susreo sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom i prorektorima: prof. dr. Aleksandrom Nikolić, prorektoricom za međunarodnu saradnju, prof. dr. Aidom Hodžić, prorektoricom za nastavu i studentska pitanja, prof. dr. Maidom Čohodar-Husić, prorektoricom za kvalitet, prof. dr. Željkom Šainom, prorektorom za finansije, i prof. Zijadom Mehićem, prorektorom za umjetnost, kulturu i sport.
Uz riječi dobrodošlice uvaženom gostu, rektor prof. dr. Rifat Škrijelj je predstavio historiju i razvoj Univerziteta u Sarajevu, istakavši sveobuhvatnost Univerziteta koji pokriva oblasti humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih te tehničkih nauka i umjetnosti. 

U toku susreta istaknut je značaj međuuniverzitetske saradnje te su razmatrane mogućnosti ostvarivanja akademske saradnje između Univerziteta u Sarajevu i univerzitetā u Argentini, a posebno sa Univerzitetom u Buenos Airesu, najvećim univerzitetom po broju studenata u Argentini. Navedene su brojne mogućnosti za saradnju između Univerziteta u Sarajevu i argentinskih univerziteta u različitim oblastima poput argentinske književnosti, španskog jezika, interkulturalnog dijaloga, kao i u medicini, poljoprivredi, proizvodnji hrane i ekologiji.

Rektor i prorektori Univerziteta u Sarajevu su ambasadoru Argentine poželjeli uspješnu diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini, te je susret završen izraženim obostranim interesom za ostvarivanje akademske i kulturne saradnje između Univerziteta u Sarajevu i argentinskih univerziteta.

NJ. E. gospodin Maximiliano Gregorio Cernadas, ambasador Republike Argentine za BiH
Posjeta ambasadora Republike Argentine za BiH
Posjeta ambasadora Republike Argentine za BiH