In memoriam: Milica Šnajder Huterer (Sarajevo, 22.12.1938–2.7.2023)

In memoriam: Milica Šnajder Huterer (Sarajevo, 22.12.1938–2.7.2023)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu s dubokim žaljenjem obavještava akademsku zajednicu i umjetničku javnost da je 2. jula 2023. godine u Ljubljani preminula Milica Šnajder Huterer, uvažena pijanistica, nekadašnja profesorica i dekanesa Muzičke akademije u Sarajevu.

Milica Šnajder rođena je u Sarajevu 22. decembra 1938. godine u porodici uglednih akademskih radnika, otac Marcel Šnajder, doktor filozofije i matematičar, majka Vera Šnajder, matematičarka, jedna od utemeljiteljica i dekanesa Filozofskog fakulteta u Sarajevu te profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Cjelokupno muzičko obrazovanje Milica Šnajder stekla je u Sarajevu, gdje je završila i Gimnaziju. Srednju muzičku školu (1958), a zatim i osnovne (1963) i poslijediplomske studije (1966) završila je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi Matusje Blum. U toku specijalizacije u Parizu 1967/1968, gdje je boravila kao stipendistkinja francuske vlade, bila je u klasi Pierrea Sancana te pohađala studije muzičke analize kod Nadie Boulanger. Uporedo sa studijama na Muzičkoj akademiji studirala je engleski i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te slavistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu, a bavila se i prevođenjem s poljskog, koji je govorila pored francuskog, engleskog i ruskog jezika.

Još za vrijeme studija radila je kao nastavnik klavira na Nižoj muzičkoj školi, a od septembra 1963. i na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Godine 1968. biva izabrana za asistenticu na predmetu Klavir na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje zatim prolazi kroz sva zvanja, od docenta (1972), vanrednog (1978) i redovnog profesora (1984). Funkciju dekanese Muzičke akademije obavljala je 1983. do 1985, te na Akademiji nastavlja djelovati do 1992. godine. Od 1993. godine živi i radi u Sloveniji.

Kao istaknuta koncertna umjetnica afirmisala se i stekla ugled ne samo u svojoj sredini, nego i u muzičkim krugovima Jugoslavije. Njene sposobnosti i stalno koncertiranje doveli su je do pune umjetničke zrelosti koja je svjedočena velikim brojem koncerata u Jugoslaviji, ali i u širim internacionalnim prostorima, u kojima je imala preko 30 solističkih recitala (Francuska, Grčka, SSSR, Mađarska, Rumunija, Poljska, Alžir). Često je snimala za arhiv Radio-televizije Sarajevo, a zatim i Radio Ljubljane i RTV Pariz, u kojima su ostali zapisi njenih izvedbi solističkih i kamernih djela Dmitrija Šostakoviča, Johannesa Brahmsa, Franza Liszta i drugih. Poseban interes je imala za nova djela bosanskohercegovačkih kompozitora, te će zapamćene ostati snimljene izvedbe Koncerta za klavir i orkestar br. 1 Vojina Komadine i Koncerta za klavir i orkestar Anđelke Bego Šimunić.

Dobitnica je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Plakete Grada Sarajeva, nagrade Udruženja kompozitora BiH za popularizaciju domaće muzike, Ordena rada sa srebrenim zracima i nagrade Republičkog fonda za unapređenje kulturne djelatnosti.

Ostaju zabilježene laskave kritike njenih izvedbi, koje svjedoče o karijeri istaknute umjetnice: „Milica Šnajder predstavila se kao intelektualac umjetnik“, odnosno „umjetnica koja svojim izrazitim intelektom rješava sve složenosti materije pred sobom.“ (Z. Kučukalić). „Inteligentno, kultivisano i sa zanosom je Šnajderova izgradila poznatu kompoziciju C. Francka Preludij, koral i fuga. Pijanistkinja se odlikuje solidnom tehnikom i zrelim shvatanjem. Njena muzikalnost nosi intelektualni pečat, a zanimljiva je, jer je iskren odraz njene ličnosti. Vanjski efekti su joj tuđi, u muzici pokušava otkriti njene unutarnje vrijednosti.“ („Naši razgledi“, Ljubljana, 20.11.1970.).

Sahrana prof. Milice Šnajder obavit će se u četvrtak, 6. 7. 2023, 13.30 na Groblju Žale u Ljubljani.