Godišnja konferencija Evropskog kriminološkog udruženja

Godišnja konferencija Evropskog kriminološkog udruženja
Datum događaja
29
Aug
Mjesto događaja
Kampus Univerziteta u Sarajevu

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu je organizator XVIII godišnje konferencije Evropskog kriminološkog udruženja (European Society of Criminology), drugog najvećeg kriminološkog događaja na svijetu.

Konferencija će se održati u periodu od 29. augusta do 1. septembra 2018. godine u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. 

Na konferenciji se očekuje učešće oko 1500 učesnika iz preko 70 država svijeta, a na konferenciju dolaze i najveće izdavačke kuće, poput Oxford University Pressa, Springera, Routlegea, te mnoge druge koje posebnu pažnju posvećuju najnovijim izdanjima i naučnim dostignućima u oblastima u kojima se izučavaju protivpravna ponašanja, prijestupnici i reakcija društva na takva ponašanja.
 
Konferencija nosi naziv „Crimes against Humans and Crimes against Humanity: Implications for Modern Criminology“, a bit će realizirana kroz četiri plenarne sesije i preko 300 paralelnih sesija u periodu od četiri dana. Teme koje se obrađuju obuhvataju brojna pitanja, od svakodnevnog kriminaliteta (imovinskog i sl.), preko organiziranog kriminaliteta, pa sve do najtežih oblika ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Unutar tih tema obrađuju se pitanja i utjecaj različitih bioloških, psiholoških i socioloških faktora koji dovode do toga da se neka osoba upusti u protivpravna ponašanja. 

Organizacijom ove konferencije Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Univerzitet u Sarajevu pozicioniraju se na kriminološkoj naučnoj mapi svijeta. 

Konferencija ima veliki naučni značaj za Bosnu i Hercegovinu jer u Sarajevo dolaze najveći kriminološki teoretičari u svijetu, autori najpoznatijih i najaktuelnijih teorija kojima se objašnjava ponašanje učinilaca krivičnih djela. Isključujući konstituirajuću konferenciju na kojoj je osnovano Evropsko kriminološko udruženje, a koja je održana u Lozani (Švicarska) 2000. godine, ovo je prvi put da je organizacija izuzetno važne konferencije Udruženja povjerena nekoj instituciji van Evropske unije. Imajući u vidu da je ovogodišnja konferencija i 18. po redu, simbolično je to da Evropsko kriminološko udruženje svoje „punoljetstvo“ slavi u Sarajevu. Također, jednako je simbolično i to da Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije ove godine proslavlja 25 godina postojanja. 

Konferencija, također, ima i privredni značaj jer se očekuje oko 6000 noćenja i svih drugih pratećih turističkih aranžmana. Bit će ovo prilika da se Bosna i Hercegovina i Sarajevo predstave u najboljem mogućem svjetlu.

Web stranica konferencije: www.eurocrim2018.com.
Web stranica Evropskog kriminološkog udruženja: www.esc-eurocrim.org