UNSA: „Budi šta jesi, studiraj šta želiš“

Univerzitet u Sarajevu predstavlja više od 500 studijskih programa fakulteta i akademija
UNSA: „Budi šta jesi, studiraj šta želiš“

Vodeći se ciljevima jačanja svijesti o javnom obrazovanju te ciljevima javnog interesa i društvene odgovornosti, odlučili smo svim učenicima, roditeljima i pedagoškim djelatnicima pomoći pri profesionalnoj orijentaciji. 

Kampanjom „Budi šta jesi, studiraj šta želiš“ Univerzitet u Sarajevu ove godine na zanimljiv i nekonvencionalan način predstavlja više od 500 studijskih programa fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu, kao i sve prednosti i mogućnosti koje se nude mladim ljudima u okvirima djelovanja najstarije i najprestižnije obrazovne i naučne institucije.
 
U periodu od februara do septembra ove godine kroz kampanju „Budi šta jesi, studiraj šta želiš“ pružit ćemo mladim ljudima krucijalnu pomoć pri odabiru buduće profesije i to kroz:

  • inovirane pristupe informiranja putem interneta, veb-stranica (www.unsa.ba, www.upis.unsa.ba), Facebooka, Instagrama, YouTubea i Vibera o: uvjetima i kriterijima upisa, konkursnim procedurama na sva tri ciklusa studija, načinima studiranja, školarinama, mogućnostima online upisa te interaktivnim mapama Sarajeva sa svim, za buduće studente značajnim lokacijama Univerziteta u Sarajevu. Na navedenim medijima dostupne su informacije o fakultetima/akademijama Univerziteta u Sarajevu kako kroz dvojezični Vodič za studente/brucoše tako i kroz niz dostupnih audio/video materijala. Online dostupnost ovih sadržaja predstavlja izuzetnu priliku za sve zainteresirane da na zanimljiv i jednostavan način budu informirani o željenom nastavku obrazovanja;
  • manifestaciju „Budi student fakulteta/akademije UNSA jedan dan“ u okviru koje će svi fakulteti/akademije Univerziteta u Sarajevu na jedan dan, u toku marta i aprila, otvoriti svoja vrata svim zainteresiranima i omogućiti neposredno upoznavanje sa nastavnim osobljem i nastavnim aktivnostima. Prisutni će, osim obilazaka fakulteta/akademija, imati mogućnost da prisustvuju i oglednim predavanjima;
  • centralnu manifestaciju „Dan/noć otvorenih vrata UNSA“ koja će biti održana 19. 04. 2019. godine u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine koji ove godine obilježava 131 godinu postojanja i djelovanja. Svi prisutni imat će priliku da na zanimljiv i nekonvencionalan način budu dio kulturno-umjetničkog performansa i upoznaju se sa bogatom tradicijom ovih dviju institucija. Ovo je ujedno i prilika za druženje uz razgovor sa rektorom Univerziteta u Sarajevu i predstavnicima fakulteta/akademija;
  • posebnu aktivnost organizacije i realizacije okruglih stolova i akademskih sastanaka. Riječ je o tri okrugla stola i radionice. Prvi okrugli sto o temi „Kreiranje plana upisa“ predviđen je u martu 2019. godine (učesnici: Univerzitet u Sarajevu, Služba za zapošljavanje KS, Privredna komora KS, Udruženje poslodavaca KS, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, Aktiv direktora srednjih škola). Drugi okrugli sto (maj 2019) bit će o temi „Tranzicija iz srednjeg u visoko obrazovanje“. Radionica u septembru 2019. godine bit će o temi „Nastavni proces na Univerzitetu u Sarajevu i tržište rada“ (učesnici: Univerzitet u Sarajevu, Služba za zapošljavanje KS, Privredna komora KS, Udruženje poslodavaca KS, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS). Planiran je i akademski sastanak o temi „Unapređenje nastavnog procesa na UNSA: Neka iskustva iz Finske“ (21. 02. 2019);
  • promociju u srednjim školama u BiH;
  • ulične akcije i performanse Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu i studentskih asocijacija pri fakultetima/akademijama.

Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da ove godine Univerzitet u Sarajevu obilježava 70 godina postojanja te 15 godina implementacije bolonjskog koncepta studiranja. Ovaj značajan jubilej najstarije visokoškolske ustanove u BiH bit će obilježen nizom manifestacija i aktivnosti, od kojih je jedna kampanja „Budi šta jesi, studiraj šta želiš“.

U proteklih sedam decenija rada Univerzitet u Sarajevu njegovao je i razvijao znanje iz svih oblasti društvenih, humanističkih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih, te tehničkih nauka i umjetnosti, čime je zaslužio epitet respektabilne naučne institucije koja danas nudi niz prepoznatljivih, kvalitetnih studijskih programa usporedivih sa većinom razvijenih studija u svijetu.