U Sarajevu održan prvi radni sastanak u okviru evropske mreže naučnika za integriranje genomskih podataka u upravljanju ekosistemima

G-Bike

U periodu od 4. do 6. septembra 2019. godine Udruženje za genetičko očuvanje bh. endemičnih i autohtonih resursa „Genofond“ i Univerzitet u Sarajevu – Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju bili su domaćini niza događaja u okviru panevropskog COST projekta Genomic BIodiversity Knowledge for Resilient EcosystemsG-Bike (CA18134). Projekat ima za cilj da poveže naučnike, upravljače i korisnike prirodnih dobara širom Evrope kako bi se ukazalo na značaj primjene naučnih saznanja iz oblasti genetike i genomike u zaštiti životne sredine, populacija i vrsta biljnog i životinjskog svijeta. Ukupno 58 naučnika iz 32 evropske države prisustvovalo je sastanku predstavnika zemalja učesnica te sastancima pet radnih grupa projekta. Posebno interesantna bila je G-Biking biciklistička vožnja učesnika kroz Veliku aleju na Ilidži, čime se htjela skrenuti pažnju na važnost smanjenja CO2 emisije i klimatske promjene kojima su izloženi ekosistemi na cijeloj planeti. Gosti su imali priliku posjetiti i upoznati se i s prirodnim i kulturno-historijskim znamenitostima zaštićenog područja Vrela Bosne.

Predstavnici Bosne i Hercegovine u ovom projektu su Emina Šunje, MA (Prirodno-matematički fakultet, UNSA), mr. Adi Habul (Fond za zaštitu okoliša FBiH), dr. sc. Branislav Cvjetković (Šumarski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci) i dr. sc. Belma Kalamujić Stroil (Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, UNSA), koja je i voditeljica radne grupe V „Knowledge Sharing“.

Projekat G-Bike će trajati do maja 2023. godine.
 

G-Bike
G-Bike
G-Bike
G-Bike