UniAdrion radionica: Poslovanje u kreativnom i kulturnom području – kako razvijati svoju poslovnu ideju

UniAdrion radionica

U petak 8. marta 2019. godine u prostorijama Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu održana je radionica o temi „Poslovanje u kreativnom i kulturnom području – kako razvijati svoju poslovnu ideju” namijenjena bh. studentima koji će uskoro diplomirati i mladim diplomantima u posljednje tri godine. Radionica je organizirana od Foruma Jadransko-jonske privredne komore (Forum AIC) u saradnji s UniAdrionom i Univerzitetom u Sarajevu.

Svrha radionice je bila potaknuti i podržati stvaranje start-upova koji će povezati njihove aktivnosti s kulturnom baštinom i djelovati u području arheologije, arhitekture, prehrane, predstava, filmova, muzeja, muzike, izdavaštva, tematskih parkova ili vizuelne umjetnosti. Jadransko-jonska regija ima veliki potencijal za razvoj konkurentnih i inovativnih, kreativnih i kulturnih industrija koje bi koristile širokom krugu interesnih skupina u tom području.

Radionica je bila organizirana u dvije sesije: trening predavanja ujutro, kada su profesori i stručnjaci za regionalni razvoj sa Politehničkog univerziteta Delle Marche (dr. Guiseppe de Maso), Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (prof. dr. Jovo Ateljević) i sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (prof. dr. Almir Peštek) prikazali metodologije i finansijske mogućnosti kroz turističku industriju i strateški menadžment i marketing.

Drugi dio sesije je održan u popodnevnim satima kao radionica o temi „Kako razviti svoju poslovnu ideju u kreativnom i kulturnom području“, te su učesnici imali priliku da započnu razvijati konkretnu poslovnu ideju iskorištavanjem znanja iskusnih tutora. Radionicu su vodili prof. Donato Iacobucci sa Politehničkog univerziteta Delle Marche i gđa Francesca Farinelli, izvršna menadžerica Ecapital Culture.

Na kraju UniAdrion radionice polaznici su dobili potvrdu o pohađanju te početni paket s materijalima korisnim za daljnji razvoj poduzetničkih vještina kao samostalno učenje.

UNIADRION promovira saradnju između univerziteta i istraživačkih centara s ciljem jačanja međunarodne saradnje i favoriziranja napretka kulture, nauke, obuke i istraživanja u zemljama jadransko-jonskog područja.
 

UniAdrion radionica: Poslovanje u kreativnom i kulturnom području – kako razvijati svoju poslovnu ideju
UniAdrion radionica: Poslovanje u kreativnom i kulturnom području – kako razvijati svoju poslovnu ideju