Poljoprivredno-prehrambeni fakultet osvojio prvu nagradu Sajma nauke i inovacija u sklopu „Evropske noći istraživača“

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet osvojio prvu nagradu Sajma nauke i inovacija u sklopu „Evropske noći istraživača“

„Evropska noć istraživača“ održava se od 2005. godine širom Evrope pod inicijativom Evropske komisije kao dio FP7, a sadašnjeg Horizont 2020 programa, i okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača.
Cilj „Noći istraživača“ od 2005. godine je promocija naučnih istraživanja i karijere naučnika istraživača, kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o utjecaju istraživanja na svakodnevni život. Promocija nauke i naučnoistraživačkog rada u „Noći istraživača“ podrazumijeva brojne aktivnosti sa težištem na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog utjecaja istraživača na svakodnevni život, te na promoviranju karijere istraživača, posebno kod mladih.
U Bosni i Hercegovini se noć nauke i istraživačkog rada održava već sedmu godinu zaredom, a ove godine manifestacija je realizirana pod sloganom „Let's STEAM: Stvarajmo nove prilike“ u deset gradova širom BiH.
I ove godine je Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu učestvovao u „Noći istraživača“, održanoj u Sarajevu, na interaktivnom sajmu nauke i inovacija koji je održan na Vilsonovom šetalištu. 
Predstavnici Fakulteta su, u saradnji sa studentima, na sajmu prezentirali projekte iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi. Pored toga, pripremili su mnogo zanimljivog sadržaja za najmlađe posjetioce sajma, uvodeći ih u svijet poljoprivrednih i prehrambenih nauka. Tako su ove godine posjetioci na štandovima Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta imali mogućnost da određuju sadržaj šećera u plodovima jabuka, da se upoznaju sa testovima određivanja optimalnog momenta berbe voća, posmatraju insekte pod lupom, te nauče kako biljke usvajaju vodu. Svakako najveću pažnju posjetilaca privlačili su mali eksperimenti sa suhim ledom. 
U takmičarskom dijelu manifestacije, zahvaljujući zalaganju i entuzijazmu svih članova tima, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet je osvojio prvo mjesto. Ovo je treći put kako Poljoprivredno-prehrambeni fakultet osvaja visoke pozicije na spomenutoj manifestaciji, budući da je prethodne dvije godine osvojio 3. mjesto za najinovativniju prezentaciju u sklopu sajma.