Održana prezentacija pod nazivom „Synthetic Biology: An Introduction”

Prezentacija: „Synthetic Biology: An Introduction”

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu je 11. oktobra 2018. godine ugostio predstavnike studentskog iGEM tima iz Soluna (Grčka), koji su u sklopu posjete organizirali prezentaciju pod nazivom „Synthetic Biology: An Introduction”. Navedena prezentacija je dio projektnih aktivnosti „Synbalkans Tour“, a imala je za cilj informiranje i afirmaciju studenata kao i nastavnog osoblja o značaju i mogućnosti korištenja sintetske biologije u različitim poljima djelovanja. Prezentacija je sadržavala osnovne informacije o terminologiji sintetske biologije i prethodnim projektima u ovoj oblasti, te na kraju informacije o internacionalnom takmičenju iGEM koje svake godine okupi više od 250 timova, te više od 6000 učesnika.
Takmičenje iGEM je glavni program istoimene fondacije, neprofitnog udruženja organiziranog sa ciljem djelovanja u polju sintetske biologije, edukacije i saradnje. Glavna ideja programa je da studenti i nastavno osoblje okupe multidisciplinarni tim koji zajedničkim radom kreira, testira i mjeri jedinstvene sisteme korištenjem različitih inženjerskih principa kao i metoda standardne molekularne biologije.
Predstavnici tima iz Soluna su iskazali volju da zainteresiranim učesnicima pomognu u kreiranju BiH iGEM tima koji bi eventualno naredne godine mogao uzeti učešće u manifestaciji ovakvog tipa. Stečeno iskustvo i znanje su voljni podijeliti, te ističu kako predznanje u ovoj oblasti nije nužno da bi se započelo sa idejom, te da su volja, upornost i znatiželja jedini elementi potrebni za početak rada u polju sintetske biologije. 
Za više informacija o takmičenju iGEM posjetite http://igem.org/Main_Page.
 

Prezentacija: „Synthetic Biology: An Introduction”
Prezentacija: „Synthetic Biology: An Introduction”