Održan prvi pilot LNSS trening

Održan prvi pilot LNSS trening

U okviru CBHE projekta pod nazivom Library Network Support Services: Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services (LNSS) 18. 12. 2017. godine održan je prvi pilot LNSS trening u prostorijama Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu. Ciljevi treninga bili su: 

  • predstavljanje projekta LNSS visokoškolskim bibliotekarima i studentima bibliotekarstva,
  • predstavljanje osam modula LNSS kurikuluma te izvođenje pilot-treninga u okviru modula Marketinške vještine u bibliotekarstvu, Osnovne menadžerske i prenosive vještine za bibliotekare, Informacijska pismenost i vještine pretraživanja i Pristup bibliotekama za korisnike s invaliditetom,
  • evaluacija treninga iz odabranih modula od polaznika treninga.

Prof. dr. Maida Čohodar-Husić, prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu, obratila se prisutnima na ovom treningu i istakla zadovoljstvo što je Univerzitet u Sarajevu partner u realizaciji projekta LNSS, a u okviru kojeg su se već održale brojne i različite aktivnosti poput „Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama“. Prisutnima su se obratili i prof. dr. Angela Repanovici (Transilvania University of Brasov, Romania) te dr. Manolis Koukourakis (University of Crete, Greece), partneri projekta LNSS iz EU zemalja, koji su pozdravili zapaženo učešće Univerziteta u Sarajevu u realizaciji ovoga projekta. Doc. dr. Lejla Hajdarpašić, koordinatorica Erasmus+ projekta za Univerzitet u Sarajevu, upoznala je polaznike sa ciljevima prvog pilot LNSS treninga, a potom je uslijedio trening koji su izvodili članovi tima LNSS projekta sa Univerziteta u Sarajevu: mr. sc. Mirela Rožajac-Zulčić (Zagovaranje u visokoškolskim bibliotekama i korisna savezništva, modul 2), prof. dr. Senada Dizdar (Visokoškolske biblioteke i pokazatelji uspješnosti – Quality ISO 11620, modul 3), dr. sc. Beba E. Rašidović (Informacijska pismenost – programi, modeli, alati, vrednovanje sadržaja i etika upotrebe informacija / sadržaja, modul 4), Saša Madacki, dipl. komp. i dipl. bibliotekar (Osobe s invaliditetom i poticajno okruženje, modul 7). 
Treningu su prisustvovali visokoškolski bibliotekari i studenti bibliotekarstva. Naredni LNSS trening održat će se 6. 2. 2018. godine, a bit će namijenjen bibliotekarima osnovnih i srednjih škola. 
 

Prvi pilot LNSS trening
Prof. dr. Senada Dizdar
Dr. sc. Beba E. Rašidović
Prof. dr. Maida Čohodar Husić i doc. dr. Lejla Hajdarpašić
Prvi pilot LNSS trening
Prvi pilot LNSS trening
Prvi pilot LNSS trening
Prvi pilot LNSS trening
Prvi pilot LNSS trening
Prvi pilot LNSS trening