Dan EEN mreže u BiH

Dan EEN mreže u BiH

Dan Evropske poduzetničke mreže (EEN) u Bosni i Hercegovini u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH održan je 7. decembra 2017. godine u Sarajevu. Događaju su prisustvovali predstavnici nadležnih entitetskih i državnih ministarstava, EU institucija, predstavnici konzorcija Evropske poduzetničke mreže iz BiH i regiona te značajan broj privrednika.
Ovim događajem i formalno je označen početak djelovanja EEN mreže u Bosni i Hercegovini, gdje EEN mreža djeluje od 2009, a od sredine 2016. godine uz podršku Evropske komisije organizirana je kroz konzorcij u Federaciji BiH i konzorcij u Republici Srpskoj.
U okviru ovog promotivnog događaja održana je i panel-diskusija pod nazivom „Evropska poduzetnička mreža na Zapadnom Balkanu – showcases“ u kojoj su učestvovali predstavnici EEN-a iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Srbije te Federacije BiH i Republike Srpske. Tokom panela razgovarano je o konkretnim primjerima podrške malim i srednjim kompanijama u internacionalizaciji i jačanju inovacijskih kapaciteta, te su predstavljeni uspješni primjeri iz prakse.
Evropska poduzetnička mreža (Enterprise Europe Network – EEN) je jedan od osnovnih instrumenata programa COSME – programa Evropske unije koji omogućava pristup tržištima i uspostavljanje poslovnih kontakata za male i srednje kompanije u BiH. EEN također predstavlja instrument Evropske strategije za podsticaj ekonomskom razvoju i za otvaranje novih radnih mjesta. Pokrenuta u februaru 2008. godine, danas sa svojih 3.000 lokalnih eksperata na više od 600 lokacija u 60 zemalja svijeta, EEN mreža čini najveću svjetsku poduzetničku mrežu koja pruža podršku konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih kompanija sa internacionalnim ambicijama.
Univerzitet u Sarajevu je učesnik Evropske poduzetničke mreže kroz učešće u projektu pod nazivom BITNET – Mreža poslovnih informacija i tehnoloških inovacija u FBiH, koji je finansiran kroz programe COSME i H2020, a čiji je cilj uspostavljanje i podrška aktivnostima Evropske poduzetničke mreže u FBiH.  
 

Dan EEN mreže u BiH
Dan EEN mreže u BiH
Dan EEN mreže u BiH
Dan EEN mreže u BiH
Dan EEN mreže u BiH
Dan EEN mreže u BiH
Dan EEN mreže u BiH
Dan EEN mreže u BiH
Enterprise Europe Network