Istraživanje i saradnja

Mobilnost

Mobilnost u akademskoj zajednici podrazumjeva razmjenu studenata, nastavnika i saradnika sa jedne visokoobrazovne institucije na drugom institucijom.

Student provodi jedan do dva semestra u inostranstvu gdje prati, sluša i polaže ispite iz predmeta koji bi mu se, prema ranije ustanovljenim pravilima i uputama, trebali priznati na matičnom fakultetu.

Akademsko osoblje odlazi na partnerski univerzitet kako bi držao predavanje, započeo pregovore o zajedničkim akademskim aktivnostima ili dao inicijativu za započinjanje saradnje na zajedničkom studijskom polju. 

Administrativno osoblje koristi mobilnost u cilju dodatnog usavršavanja i usvajanja iskustava iz istih ili sličnih službi na partnerskom univerzitetu. Vrlo često se ova mobilnost koristi radi prisustvovanja staff weeku - sedmici obuke administrativnog i akademskog osoblja iz područja internacionaliazcije. 

Ukoliko imate status studenta/zaposlenika Univerziteta u Sarajevu i zainteresovani ste da u toku svog studija ili rada provedete jedan semestar (studenti) ili nekoliko dana (akademsko/administrativno osoblje) na partnerskim univerzitetu izvan Bosne i Hercegovine, možete pratiti sljedeće korake:

1. PRONAĆI KONKURS

Potrebno je da nađete odgovarajući konkurs. Na našoj web stranici redovno postavljamo i ažuriramo informacije o mogućnostima mobilnosti kroz različite programe ili preko bilateralne saradnje. Najčešće su u pitanju konkursi za mobilnost finansiranih iz evropskih fondova (Erasmus+, CEEPUS), zatim Mevlana, Višegrad fond i dr.

2. ISTRAŽITI PONUDU STIPENDIJA

Da bi se prijavili za studijsku mobilnost, prije svega potrebno je da pogledate listu objavljenih konkursa na našoj web stranici. Na ovoj web stranici naša služba postavlja informacije o dostupnim stipendijama, informacije o univerzitetu na koji se možete prijaviti, uslovima i načinu prijave, potrebnim dokumentima i rokovima dokad se možete prijaviti.

3. OSTVARITI KONTAKT SA UNIVERZITETOM

U tekstu konkursa je data i informacija o dostupnim studijskim poljima. Posebno se naglasi ako je stipendija otvorena za samo jednu studijsku grupu (npr. društvene nauke, prirodne, ili tehničke nauke, itd) ili za sva studijska polja, kao i za koga je dostupna stipendija (da li samo za bachelore, mastere, doktorante, akademsko i/ili administrativno osoblje ili za sve). Međutim, nekad vam te informacije u tekstu konkursa nisu dovoljne. Tada je potrebno kontaktirati univerzitet na koji se želite prijaviti kako biste dobili potrebne informacije o npr. listi predmeta koje biste slušali, programu, jeziku na kojem se nastava izvodi, dokazima o poznavanju stranog jezika, smještaju ili dodatnim dokazima za uspješnu prijavu.

4. PRIPREMITI DOKUMENTE ZA PRIJAVU

U tekstu konkursa je također definisana i LISTA DOKUMENATA koja je potrebna za prijavu. Najbitniji dokumenti su nominacijsko pismo i ugovor o učenju (za studente) te nominacijsko pismo i ugovor o mobilnosti (za osoblje). Ove dokumente ispunjavate vi i šaljete ih svojim prodekanima/dekanima da ih potpišu. Njihovim potpisom daje se podrška nesmetanoj mobilnosti. Jako je bitno da je pripremljen svaki dokument koji se traži, sa potrebnim potpisima i pečatima. Na dnu stranice možete preuzeti tražene dokumente (u wordu). 

5. PRIJAVA NA STIPENDIJU

U tekstu konkursa je dalje naznačeno na koji način se prijavljujete kao i rokovi do kojih se možete prijaviti. Najčešće se prijavljujete preko naše Službe, gdje putem emaila dostavljate traženu dokumentaciju do zadatog roka. Ipak, neki univerziteti imaju svoje online platforme (web stranice) preko kojih se prijavljujete (u tom slučaju prijava ne ide preko nas). U tekstu konkursa je uvijek naglašeno na koji način se prijavljujete. NAPOMENA:Student se može prijaviti na jedan (1) univerzitet. Ukoliko dobijete informaciju da niste dobili stipendiju za koju ste se prijavili, a bude još otvorenih konkursa, možete se opet prijaviti na samo jedan univerzitet (nije više moguće da se prijavljujete na dva ili više univerziteta istovremeno).

6. ČEKANJE NA REZULTATE

Slijedi period čekanja koji može trajati od nekoliko dana do nekoliko sedmica. Odabir kandidata koji će dobiti stipendiju vrši univerzitet na koji ste se prijavili, a kao osnova za odabir uzima se tehnički kriterij (da je uredno poslana sva dokumentacija), akademski dio (prepis ocjena, sadržaj ugovora o učenju/ugovora o mobilnosti), da ste uredno nominovani od strane matičnog univerziteta i ostale informacije koje su im dostupne o vama iz poslane dokumentacije.

7. REZULTATI

O rezultatima ćete biti obavješteni od strane univerziteta na koji ste se prijavili. Veoma je bitno da redovno provjeravate svoj email (čak trash ili spam foldere). U obavještenju će vam biti navedeni dalji koraci (obično je u pitanju da oficijalno potvrdite da prihvatate stipendiju, online aplikacija za registraciju na univerzitet, definisanje načina putovanja i ostali koraci kako bi vaša mobilnost nesmetano otpočela u zadatom terminu).

8. PUTOVANJE

U emailu ćete dobiti instrukcije oko putnih troškova. U većini slučajeva, nakon što potvrdite datume dolaska, univerzitet na koji idete će vam kupiti kartu, dok je također moguće da ćete te troškove snositi sami (do dozvoljenog iznosa) a onda će vam se isti refundirati prilikom isplate prve stipendije. Veoma je bitno da dobro isplanirate rutu putovanja kako bi sve prošlo bez problema. Svakako se oko putovanja MORATE dogovoriti sa univerzitetom na koji idete. Nemojte išta kupovati/raditi oko putnih troškova prije nego dobijete instrukcije sa univerziteta na koji idete. 

9. STUDIRANJE NA STRANOM UNIVERZITETU

Nakon što dođete na željenu destinaciju, prvih dana je potrebno javiti se uredu za međunarodnu saradnju na tom univerzitetu, kako bi vas registrirali da ste došli i dali vam daljnje upute čime zvanično otpočinjete svoju mobilnost. Družite se, učite, koristite resurse koji su vam dostupni, stvarajte mrežu poznanstava jer vaše Erasmus+ iskustvo sigurno ne prestaje nakon povratka u Sarajevo.


Naša služba stoji na raspolaganju za sve upite oko prijave na dostupne stipendije (email: erasmus@unsa.ba ili telefon: +387 33 565 116). Prije kontaktiranja službe, svakako provjerite informacije dostupne na našoj web stranici, te u tekstu konkursa.

Dokumenti za mobilnost: