Specijalni broj Synthesis philosophica o islamskoj i komparativnoj filozofiji 62 (2/2016)

Časopis Synthesis philosophica

Synthesis Philosophica Special Issue on Islamic and Comparative Philosophy

Iz tiska je upravo izišao novi broj časopisa Synthesis philosophica 62 (2/2016), koji je u cijelosti posvećen islamskoj i komparativnoj filozofiji i koji predstavlja kultiviranje novog duha filozofije koji se probija kroz klasične granice i otvara svoje razumijevanje „univerzaliteta“ prema mnoštvu kulturnih i intelektualnih historija.

Ovaj specijalni broj na 256 stranica donosi tekstove na engleskom jeziku sljedećih autora: Nevada Kahterana, Daniela Bučana, Snježane Veljačić-Akpınar, Čedomila Veljačića, Boa Moua, Ali Paye, Nadera El-Bizrija, Osmana Bakara, Massima Campaninija, Mehdija Aminrazavija, Sare Sviri, Željka Paše, Alexandra N. Chumakova i Maje Veselič. Nasuprot brojnim kakofonijama u pogledu ovdje uključene tradicije, Kahteran i Bučan kao gostujući urednici ovog specijalnog broja sa pobrojanim autorima, kroz sarađivačku konverzaciju i otvaranje za kritički dijalog i razmjenu, postigli su cilj prema islamskoj filozofiji u svjetskoj perspektivi – nadilaženje prevalirajućih stereotipa kao dio šireg projekta komparativnih istraživanja i interkulturalnih razmatranja u interkulturalnom kontekstu naše suvremenosti, sa idejom filozofske rezonancije i bitne komplementarnosti različitih filozofskih pozicija.

Svi uključeni tekstovi uz sažetke na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku su dostupni online na sljedećoj web-stranici: http://www.hrfd.hr/synthesis-philosophica/.