Počeli „V sarajevski dani psihologije”

V sarajevski dani psihologije / Foto: Klix.ba

U organizaciji Odsjeka za psihologiju i Centra za psihološka istraživanja, edukaciju i savjetovanje, koji djeluje u okviru Centra za naučnoistraživački rad i stručne aktivnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (NIRSA), u periodu od 19. 4. 2018. do 21. 4. 2108. godine Sarajevo je po peti put domaćin naučno-stručnog skupa „Sarajevski dani psihologije“. 

Filozofski fakultet u Sarajevu je ponovo mjesto okupljanja domaćih i inozemnih psihologa ali i drugih znanstvenika i stručnjaka iz srodnih disciplina (pedagogije, medicine, marketinga i komunikacija), iz oblasti obrazovanja i kulture i drugih koji će razmjenom stručnih iskustava i najaktuelnijih naučnih spoznaja doprinijeti ne samo promociji psihologije već i afirmaciji uloge naučne misli i odgovorne prakse u unapređenju kvaliteta života. 

Programom su predviđena saopćenja izvornih temeljnih i primijenjenih istraživanja iz različitih područja psihologije (edukacijska i razvojna psihologija, opća i kognitivna psihologija, klinička psihologija i psihoterapija, organizacijska psihologija, socijalna psihologija, psihometrija i psihologija ličnosti) koja će biti realizirana kroz okrugle stolove, usmena izlaganja, stručne radionice i poster-prezentacije. 

U  četvrtak 19. aprila u 18:00 sati (mali amfiteatar Filozofskog fakulteta) plenarno predavanje je održala uvažena prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (tema: Kako psihologija i psiholozi mogu pomoći u učenju i poučavanju – primjer matematike). U petak 20. aprila u 18:00 sati (mali amfiteatar Filozofskog fakulteta) prisutni će imati priliku poslušati plenarno predavanje uvažene prof. dr. sc. Jadranke Kolenović-Đapo sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (tema: Smijati se pametno: Humor u prostoru ličnosti).

Važan dio ovog skupa predstavlja studentska sekcija koja svojim načinom rada već tradicionalno daje poseban pečat „Sarajevskim danima psihologije“. 
Program skupa je dostupan na web stranici: http://www.sdpsih.ff.unsa.ba/

Realizaciju „V sarajevskih dana psihologije“ u značajnoj mjeri je pomogla organizacija Save the children koja sponzorstvom odašilje snažnu poruku o aktuelnosti načina promišljanja vlastite uloge u bosanskohercegovačkom društvu i posvećenosti unapređenju kvaliteta života i kreiranju pozitivnih promjena u našem društvu. 
 

Foto: Klix.ba

V sarajevski dani psihologije / Foto: Klix.ba
V sarajevski dani psihologije / Foto: Klix.ba
V sarajevski dani psihologije / Foto: Klix.ba
V sarajevski dani psihologije / Foto: Klix.ba
V sarajevski dani psihologije / Foto: Klix.ba