Održan informativni sastanak sa dobitnicima stipendija programa mobilnosti

Informativni sastanak sa dobitnicima stipendija programa mobilnosti

Na osnovu raspisanih 39 Erasmus+ konkursa u zimskom semestru akademske 2018/2019. godine, koji su bili objavljivani na našim veb-stranicama http://www.unsa.ba/stipendije i www.international.unsa.ba/konkursi, zaprimljeno je nekoliko stotina prijava, te je odabrano 140 studenata, nastavnika i saradnika Univerziteta u Sarajevu, tj. stipendista Erasmus+ programa, da dio svoje akademske edukacije odnosno akademskog/administrativnog rada i usavršavanja provedu na partnerskim univerzitetima u zemljama Evrope. 

Tim povodom Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je 11. januara 2019. godine organizirala informativni sastanak sa stipendistima, pri čemu su im predstavljene sve potrebne akademske i administrativne informacije, od njihovih prava, obaveza i odgovornosti, a koje ih očekuju prije, u toku i nakon mobilnosti. Ovo je ujedno bila prilika da se stipendisti međusobno upoznaju i razmijene dosadašnja iskustva na programima mobilnosti. Nakon prezentacije održana je i aktivna sesija pitanja i odgovora za bolje definiranje njihovih aktivnosti u budućnosti.

Učešćem u programima mobilnosti Univerzitet u Sarajevu je omogućio da nekoliko hiljada studenata, nastavnika i saradnika učestvuje u akademskoj i administrativnoj mobilnosti sa partnerskim univerzitetima širom Evrope. Od 2008. godine Univerzitet u Sarajevu je prisutan u evropskim obrazovnim programima kroz Erasmus Mundus i CEEPUS, od 2014. u programu Mevlana, a od 2015. godine i kroz Erasmus+ program. Još od prije Univerzitet u Sarajevu je aktivan u obostranoj mobilnosti kroz bilateralne sporazume ili programe vlada stranih predstavništava u Bosni i Hercegovini.