„EquipSent“ iz Ciriha donirao opremu Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA

„EquipSent“ iz Ciriha donirao opremu Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA

Donacija se sastojala od dva instrumenta, atomskog apsorpcionog spektrometra sa elektrotermalnom atomizacijom kao i poliografa koji je namijenjeni za analizu teških metala u svim medijima.

Obrazovanje je jedan od najvažnijih pokretača održivog rasta i razvoja zemlje. Međutim, u mnogim zemljama finansiranje je ograničeno na uređaje potrebne za školsko i univerzitetsko obrazovanje. „EquipSent“ je inicijativa iz Ciriha iz Švicarske koja pomaže rješenje ovog problema. Osnivač „EquipSenta“ iz Ciriha dr. Jan-Georg Rosenboom je kazao kako se donacija Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu sastojala od dva instrumenta, atomskog apsorpcionog spektrometra sa elektrotermalnom atomizacijom, kao i poliografa koji je namijenjen za analizu teških metala u svim medijima. „U ovom slučaju smo organizirali donaciju za laboratoriju iz Ciriha za Univerzitet u Sarajevu. Naše istraživanje je pokazalo kako je ovdje potrebno veće ulaganje u opremu. Sada će veliki broj studenata imati priliku za dobru edukaciju“, kazao je dr. Rosenboom. Na Univerzitetu u Sarajevu tokom jedne akademske godine oko 400 studenata prođe kroz laboratorije hemije. Međutim, sredstva za laboratorijsku opremu su samo nekoliko hiljada eura, što nije dovoljno za kupovinu većih analitičkih uređaja koji bi bili potrebni za laboratorijske kurseve i rad studenata na doktorskim studijima. Viši asistent Odsjeka za hemiju dr. Sabina Žero zahvalila je ETH Cirih na donaciji „EquipSenta“. „Donacija nam je veoma značajna zbog ograničenih fondova za nabavku ovakve opreme“, kazala je viša asistentica Žero. Njena kolegica mr. Elma Šabanović navodi kako radi kao mladi istraživač te kako će joj nova oprema u velikoj mjeri pomoći.

Pomoć mladim istraživačima
„Radim na svojoj doktorskoj tezi na Prirodno-matematičkom fakultetu. Tokom rada imala sam mnoštvo prepreka zbog nedostatka instrumenata, tako da će ova donacija od ETH Cirih i 'EquipSenta' poboljšati naše tvrdnje i bit će mnogo jednostavnije raditi na analizama“, istakla je Šabanović. U ovom slučaju, „EquipSent“ je organizirao transfer veoma skupe opreme sa ETH Zurich na Univerzitet u Sarajevu, kako bi se poboljšala tehnička opremljenost Prirodno- matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Selver Pepić, bivši student Prirodno-matematičkog fakulteta i član „EquipSenta“, navodi kako oprema koja je donirana ima za cilj da omogući obrazovanje širom svijeta i to kroz tehničku opremljenost. Laboratorijski tehničar ETH Cirih Björn Studer ističe kako su ovi instrumenti ranije korišteni u istraživanjima.

Oprema za istraživanja
„Posebno poliograf koji smo ranije posjedovali je korišten za istraživanja, ali ga više ne koristimo. Veoma smo sretni što imamo priliku sa uručimo ovu donaciju 'EquipSenta' u Sarajevo“, kazao je Studer. Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr. Mustafa Memić je vrlo zahvalan na donaciji vrijednih naučnih pomagala, što će značajno unaprijediti obrazovanje i istraživanje. „Ova oprema će, prije svega, biti jako značajna za naše studente prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, jer je poznato da je oprema veoma skupa. Naš fakultet ne može toliko pratiti trendove, a pored toga s obzirom da naš fakultet ima i značajan broj studenata, ovo je konkretna oprema za studente hemije. Svaka donacija koja u sebi sadrži određeni novi instrument je jako bitna“, kazao je dekan Memić. Profesorica Odsjeka za hemiju prof. dr. Jasna Huremović je navela kako će ovu opremu koristiti studenti Prirodno-matematičkog fakulteta tokom laboratorijskih vježbi, a, također i tokom izrade svojih master i završnih radova te u ostalim istraživanjima. Donacija ove opreme ne samo da će pomoći obrazovanju u Sarajevu već i u radu na lokalnim pitanjima kao što su istraživanja u području zagađenja zraka. Također, ova donacija će postaviti temelje za saradnju između Sarajeva i Ciriha u području naučnih istraživanja o remedijaciji tla i istraživanju hemije okoliša. Viša asistentica dr. Sabina Žero dodaje kako će se ova oprema koristiti i u istraživanjima koja se tiču zagađenja atmosfere. „Spektrometar ćemo koristiti u analizi takvih primjeraka. Zahvalni smo i nadamo se da ćemo ostvariti dobru saradnju“, kazala je viša asistentica Žero. U cilju nastavka održivog rada na omogućavanju obrazovanja, „EquipSent“ stalno traži nove partnere, donira opremu ili finansira transfere. Ovim donatorskim projektom „EquipSent“ i Univerzitet u Sarajevu se nadaju kako će se ispuniti misija „omogućavanja obrazovanja svugdje“.

Izvor: Litteratus.co.ba

„EquipSent“ iz Ciriha donirao opremu Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA
„EquipSent“ iz Ciriha donirao opremu Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA
„EquipSent“ iz Ciriha donirao opremu Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA
„EquipSent“ iz Ciriha donirao opremu Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA
„EquipSent“ iz Ciriha donirao opremu Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA