45 godina postojanja Akademije likovnih umjetnosti

Akademija likovnih umjetnosti

Godišnjom izložbom studentskih radova Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu je 7. novembra obilježila 45 godina postojanja. Na godišnjoj izložbi prezentirani su radovi studenata svih odsjeka Akademije koji su bili žirirani i predloženi od profesora sa odsjeka u akademskoj 2016/2017. godini.
Komisija u sastavu dr. Ibrahim Krzović, profesor emeritus i predsjednik žirija, prof. dr. Dubravka Pozderac-Lejlić, članica žirija, i doc. dr. Ema Mazrak, članica žirija, nominirala je, konsultirajući prijedloge odsjeka Akademije, kao najbolje studente sljedeće: studenticu Anđelu Banović s Nastavničkog odsjeka, a posebna pohvala je upućena studentici Azri Fazlić za njen slikarski izraz, zatim, studenta Adnana Sopovića s Odsjeka za slikarstvo, studenticu Antonelu Bender s Grafike te studenticu Saru Hasanefendić s Odsjeka za kiparstvo. Najbolja studentica Odsjeka za grafički dizajn je Ajša Beširević i njen rad za „Mikser Sarajevo“, a posebna pohvala u oblasti fotografije upućena je studentici Steli Dujmušić, a u oblasti multimedije pohvala je upućena studentu Velidu Agoviću za njegovo rješenje „Alu“. Kao najbolji student produkt-dizajna izabran je Vedad Dizdarević.
Komisija je odlučila da ovogodišnju nagradu „Alija Kučukalić“ dodijeli Vedadu Dizdareviću, studentu Odsjeka za produkt-dizajn zbog njegovih izuzetnih kreativnih i kvalitetnih rješenja u idejnom i izvedbenom smislu.