Svečana akademija Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu

INGEB
Datum događaja
28
Feb
Mjesto događaja
Hotel "Holiday", Sarajevo

Svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina rada Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu bit će upriličena u srijedu 28. februara 2018. godine  u 19:00 sati u hotelu „Holiday“. 

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju ovim svečanim događajem završava program obilježavanja 30 godina svog postojanja. Svečana akademija će biti prilika da se predstavi uspješan rad Instituta i najznačajnije aktivnosti u proteklom periodu, a uz prikazivanje filma o radu Instituta bit će upriličena i dodjela nagrada pojedincima i institucijama koje su dale izuzetan i trajan doprinos razvoju i afirmaciji Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. 

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju osnovan je kao nositelj razvoja biotehnologije na bazi genetičkog inženjerstva i popularizator molekularne biologije općenito. Tokom tri decenije djelovanja prošao je različite faze: od osnivanja, nabavke opreme i edukacije prve generacije naučnoistraživačkog kadra do trenutnog kontinuiranog intenziviranja naučne aktivnosti. Institut se 2013. godine pozicionira kao organizaciona jedinica Univerziteta u Sarajevu sa misijom razvoja multidisciplinarnog pristupa i akceleracije naučnih aktivnosti Univerziteta u molekularno-biološkim istraživanjima. 

Naučna djelatnost u oblasti biljne, animalne i humane molekularne genetike svrstavaju INGEB u prepoznatljive institucije Zapadnog Balkana. O tome svjedoče brojna naučna priznanja i učešća u realizaciji istraživanja od značaja za nauku i tehnologiju u BiH. Aplikativna vrijednost dugogodišnjih naučnih napora vrijednog kolektiva Instituta ogleda se i u direktnoj primjeni originalnih tehnoloških rješenja razvijenih u okvirima spomenutih istraživanja u domaćim i međunarodnim kolaborativnim projektima.