Promocija knjige „Digitalni odrast i postdigitalna dobra: kritičko bibliotekarstvo, disruptivni mediji i taktičko obrazovanje“, autor: Mario Hibert

Promocija knjige „Digitalni odrast i postdigitalna dobra
Datum događaja
15
Mar
Mjesto događaja
Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu (Mali amfiteatar), Franje Račkog 1, Sarajevo

Promocija knjige 

Mario Hibert 

„Digitalni odrast i postdigitalna dobra: kritičko bibliotekarstvo, disruptivni mediji i taktičko obrazovanje“

(izdavači: Multimedijalni institut i Institut za političku ekologiju, Zagreb)

U petak 15. marta 2019. godine na Filozofskom fakultetu (mali amfiteatar), sa početkom u 18 sati, održat će se promocija knjige dr. Marija Hiberta, vanrednog profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo.

O knjizi će govoriti doc. dr. Ajla Demiragić (rukovoditeljica Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo), prof. dr. Tatjana Aparac-Jelušić (recenzentica), prof. dr. Petar Jandrić, te urednici Vedran Horvat i Tomislav Medak.

Knjiga tematizira ideje i prakse kritičkog bibliotekarstva, specifičan oblik profesionalne kulture zasnovan na konceptu radikalne društvene odgovornosti. Propitivanjem kredibiliteta javne misije struke u umreženom društvu potcrtana je važnost kritičke medijske pismenosti sa posebnim naglaskom na digitalnu epistemologiju, komodifikaciju znanja, političko-ekonomske prijepore društvene algoritmizacije, ali i taktičke obrate u upravljanju zajedničkim dobrom (commons) koji u svjetlu teorije odrasta (degrowth) nude konstruktivan imaginarij za socijalnu reorganizaciju tehnologije.

Do knjige u ukoričenom izdanju možete doći na promociji, a u digitalnom obliku naći ćete je ovdje.

Promocija knjige Mario Hibert