Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama
Datum događaja
07
Sep

U petak 7. septembra 2018. godine Univerzitet u Sarajevu organizira Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama kao još jednu od brojnih aktivnosti u okviru projekta Erasmus+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) – „Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services“. 
Projekt Erasmus + Capacity Building in Higher Education (CBHE) – „Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services“ ima za cilj doprinijeti modernizaciji bibliotečkih usluga i usavršavanju bibliotekara u zemljama Zapadnog Balkana. Partneri projekta LNSS iz Bosne i Hercegovine su: Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Kantonalna i univerzitetska biblioteka u Bihaću.

Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Biblioteke (javne, akademske, školske, specijalne) – partneri iz Bosne i Hercegovine će 7. septembra 2018. godine učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.).
Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama 2017. je pokazao da bosanskohercegovačke biblioteke mogu biti ujedinjene i jake, zato očekujemo da događaji planirani u 2018. godini pokažu još jaču saradnju i prezentaciju biblioteka partnera. 

Univerzitet u Sarajevu ove godine ima 40 partnera iz BiH i naša ciljna grupa su najmlađi, a jedan od specifičnih ciljeva jeste podizanje svijesti o važnosti biblioteka u najranijem obrazovanju. Javna ustanova Djeca Sarajeva je prepoznata kao ovogodišnji partner u organiziranju ovog nacionalnog dana. Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama obilježit će se u 31 odjeljenju ove institucije aktivnostima koje uključuju likovni i scenski izričaj.

Konferencija za medije: 7. septembar 2018. godine u 9:00 sati, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Franje Račkog br. 1


Poster